HomemkКако да направите чад да излезе од домашен вулкан

Како да направите чад да излезе од домашен вулкан

Ерупциите на вулканите се поврзани со емисијата на лава и гасови, двата карактеристични аспекти на секој активен вулкан. Затоа, ако сакате да му дадете одреден реализам на домашен модел на вулкан, мора на некој начин да ја симулирате оваа емисија на гас. Ајде да видиме како да го направиме тоа.

Вулканот Cumbre Vieja Вулканот Cumbre Vieja (Ла Палма, Канарски Острови, Шпанија). Еруптираше во октомври 2021 година.

Изградбата на домашен модел на вулкан во основа е конус направен од некој материјал, кој потоа се обоени за да се остави впечаток на планина. Во централниот дел на конусот мора да се остави простор за да се постават производите кои ќе генерираат чад и производите кои симулираат гасовити емисии и ерупција на вулканот. Овој простор може да се постигне со стаклен сад што ја зафаќа висината на моделот, како што е прикажано на сликата подолу. Емисијата на гасови може да се симулира со сув мраз, а ерупцијата со хемиската реакција генерирана од комбинација на натриум бикарбонат и оцет, или квасец и кислороден пероксид (водороден пероксид). Исто така, ќе ви треба топла вода и клешти или ракавици за ракување со материјалите.

вулкански модел. вулкански модел.

Сувиот мраз ќе даде слика на чад што излегува од моделот. Во стаклениот сад се ставаат мали парчиња сув мраз, а потоа се додава топла вода. Ова ќе предизвика сувиот мраз да се возвиши, претворајќи се од цврст јаглерод диоксид во гас на јаглерод диоксид. Гасот е многу постуден од околниот воздух, така што ќе предизвика водена пареа да се кондензира во магла која личи на чад. Сувиот мраз е многу ладен и може да предизвика изгореници на кожата ако се ракува без заштитна опрема; затоа, неопходно е да се користат ракавици или маша за ракување со сувиот мраз.

тогаш можете да симулирате ерупција на вулканот со додавање на соодветни елементи во контејнерот, внимавајќи да ги додадете во правилен редослед за да избегнете несреќи. Во случај да се избере комбинација од оцет и сода бикарбона, во стаклениот сад прво мора да ја додадете содата бикарбона, а потоа и оцетот. Ако комбинацијата е квасец и кислороден пероксид, прво ставете го квасецот во стаклениот сад, а потоа водород пероксидот.

Фонт

Безбедност при ракување и употреба на сув мраз . Пристапено во ноември 2021 г.