HomemkКако парењето на љубовниците ги загрозува возачите

Како парењето на љубовниците ги загрозува возачите

Љубовната бубачка ( Plecia nearctica ), „љубовната бубачка“ е вид кој се наоѓа во Централна Америка и југоисточниот дел на Соединетите држави, долж брегот на Мексиканскиот Залив. Овој диптеричен инсект има тенденција да рој по рабовите на патиштата, поминувајќи ги во голем број и удирајќи во шофершајбната на возилата во оптек, со последователен ризик од судир на возачот да биде спречен да го види патот.

Ветробранското стакло покриено со примероци од љубовни бубачки. Ветробранското стакло покриено со вљубени бубачки.

Според својата таксономска класификација, љубовната бубачка е видот Plecia nearctica од фамилијата Bibionidae, од редот Diptera, од класата Insecta. Тие се црни инсекти со црвен граден кош и најчесто може да се видат како летаат во парови, машки и женски заедно, како што е прикажано на сликата подолу. Тие се родени во Јужна Америка, но се преселиле во Централна Америка.

Тие се безопасни инсекти, не касаат, не боцкаат, ниту се закана за земјоделските култури или украсните растенија. Неговите ларви исполнуваат многу корисна функција во екосистемите, бидејќи се ефикасни во деградирањето на органската материја од растително потекло, а со тоа придонесуваат за збогатување на почвите.

Пар парени вљубени бубачки. Пар парени вљубени бубачки.

Љубовницата се парови двапати годишно; во пролет и кон крајот на летото. И тоа го прават масовно. Прво, рој од околу 40 мажјаци е суспендиран во воздухот. Женките кои бараат сперма од мажјаците летаат во ројот и паровите брзо се обединуваат, движејќи се кон растение во околината. По парењето, парот останува заедно подолго време, заедно се храни со нектар како што е прикажано на сликата погоре, и бара место за депонирање на оплодените јајца.

Токму во моментот на парење љубовната бубачка станува опасна за возачите, кои одеднаш можат да се најдат како возат со возилото сред рој од овие инсекти, од кои многу завршуваат скршени на шофершајбната. Во некои случаи тие можат целосно да го покријат автомобилот, дури и да го прекинат протокот на воздух во автомобилот и да предизвикаат прегревање на моторот. Важно е брзо да се отстранат остатоците од љубовната бубачка од површините на автомобилот, бидејќи тие се распаѓаат на сонце и ја оштетуваат бојата.

Затоа, ако сте биле среде рој на љубовни бубачки , важно е внимателно да ја исчистите решетката на ладилникот и да ги отстраните остатоците од сите површини на автомобилот. Употребата на инсектициди за нејзина контрола не се препорачува, бидејќи иако се досадни, тие исто така играат важна улога во екосистемот, бидејќи нивните ефикасни ларви ја разградуваат органската материја од растително потекло како што веќе беше споменато, додека возрасните се одлични опрашувачи.

Фонт

Данска, Харолд, Мид, Френк, Фасуло, Томас Лавбаг, Plecia nearctica Hardy . Избрани суштества. Универзитетот во Флорида, 2010 година.