HomemkПетте реки на грчкото подземје

Петте реки на грчкото подземје

Грчкото општество, како и другите општества во светот, изрази несигурност и страв од она што може да го чека по смртта. Адот или подземјето служело како духовен мелем за општеството со структурирање во неговата имагинација систем во кој душите на мртвите имале одредено место каде да одат, а не да останат да талкаат мачени во светот на живите.

Класичните грчки дела, како Одисеја и Илијада, напишани од Хомер, опишуваат скриена област на земјата управувана од богот Хадес и неговата сопруга Персефона, каде завршуваат душите на мртвите. Подземјето на грчката митологија има неколку делови со различни цели. На пример, во Полињата на Асфоделите, душите на оние луѓе кои не се сметаа за зли или доблесни останаа за време на судењето по смртта, додека проклетите души беа испратени во Тартар (што е сосема слично на христијанскиот пекол) и доблесните души биле испратени во Елисиум.

Овие области на подземјето понекогаш се поврзуваат со реки, кои освен што служат како средство за комуникација, претставуваат емоции и исполнуваат и различни функции. Реките на грчкото подземје се:

1. Стигијан

Реката Стикс, или реката на омразата, е една од петте реки кои го опкружуваат подземјето и се спојуваат во неговиот центар. Таа ја сочинува границата на Адот со земјата и мораше да се помине за да може да се влезе во подземниот свет.

Според легендата, водите на реката Стикс дале моќ на неранливост и затоа Тетис го потопила во неа својот син Ахил за да го направи непобедлив. Само Ахиловата пета останала непотопена, бидејќи мајка му го држела таму и затоа петата била делот од телото кој бил оставен незаштитен и подложен на напад.

Во класичниот роман „Божествената комедија “, Данте ја опишува Стикс како една од реките на петтиот круг на пеколот, во која душите на холериците постојано се удавени.

2. Ахерон

Нејзиното име може да се преведе како „река на болката“ на грчки, а постои и во подземниот свет и во светот на живите. Реката Ахерон се наоѓа во северозападна Грција и се вели дека е вилушка на пеколниот Ахерон.

На оваа река, гемиџијата Харон морал да ги пренесе душите на другата страна за да можат да продолжат по патот до судот за да ги проценат нивните земни постапки. Платон, исто така, раскажал дека реката Ахеронт може да ги прочисти душите, но само ако тие се ослободени од неправди и навреди.

3. Лете

Тоа е реката на заборавот. Се наоѓа во близина на Елисеј, живеалиште на доблесни души. Душите би можеле да пијат од водите на оваа река за да ги заборават своите минати животи и да се подготват за можна реинкарнација. Според римскиот поет Вергилиј, кој во Енеидата го опишал Адот на малку поинаков начин од класичните грчки автори, имало само пет типа на луѓе кои заслужувале да останат во Елисиум илјада години и да пијат од реката Лете и потоа да бидат реинкарниран.

Таа е една од реките на подземјето најпозната и претставена во литературата и уметноста. Во 1889 година, сликарот Кристобал Рохас го направил делото Данте и Беатриз на брегот на Лете , инспириран од пасус од Божествената комедија .

4. Флегтон

Флегетон, огнената река, го опкружува Тартарус и е покриена со постојан пламен. Иако не е толку популарна како реките Стикс, Ахерон и Лете, реката Флегетон изгледа голема во Божествената комедија на Данте . Во романот оваа река била составена од крв и се наоѓала во седмиот круг на пеколот. Во него биле измачувани крадци, убијци и други виновни за насилство врз своите ближни.

5. коцитус

Косито, реката на оплакувањето, е притока на реката Акеронте. Според митологијата, оние души кои немале пари потребни за да го платат патувањето на фериботот Харон морале да останат на брегот на Коцитус и да талкаат. Поради оваа причина, роднините на починатите морале да постават паричка која гарантирала плаќање на патувањето од страна на Ахерон, за да не останат нивните души во Коцитус. Во Божествената комедија , Данте го опишува Коцитус како замрзната река во која завршуваат душите на предавниците.

Референци

Goróstegui, L. (2015) Данте и Беатриз на бреговите на Лете, од Кристобал Рохас. Достапно на: https://observandoelparaiso.wordpress.com/2015/10/05/dante-y-beatriz-a-orillas-del-leteo-de-cristobal-rojas/

Лопез, Ц. (2016). Животот во задгробниот живот: Адот во грчката религија. Достапно на: http://aires.education/articulo/la-vida-en-el-mas-alla-el-hades-en-la-religion-griega/

Лопез, Ј. (1994). Смртта и утопијата на островите на блажените во грчката имагинација. Достапно на https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=163901

Zamora, Y. (2015) археологија на пеколот. Адот низ уметноста. Достапно на: https://riull.ull.es/xmlui/handle/915/1296