HomemkРезиме и прашања за „Мајмунска шепа“

Резиме и прашања за „Мајмунска шепа“

Шепата на мајмунот , на англиски The Monkey’s Paw , е хорор приказна, кратка приказна напишана од WW Џејкобс во 1902 година која се врти околу натприродното, за животните избори и нивните последици. Нејзиниот аргумент ја раскажува приказната за семејството Вајт, мајката, таткото и нивниот син Херберт, кој добива судбоносна посета од пријател, наредникот мајор Морис. Морис, кој неодамна пристигна од Индија, на семејството Вајт му покажува фетиш, канџи на мајмун, кој тој го вратил како сувенир од своите патувања. Тој му кажува на семејството Вајт дека шепата му исполнува три желби на оној што ја поседува, но и предупредува дека талисманот е проколнат и оние што ќе ги исполнат желбите ќе претрпат страшни последици.

Една желба, илјада жалење. Една желба, илјада жалење.

Кога Морис се обидува да ја уништи шепата на мајмунот фрлајќи ја во огништето, г-дин Вајт брзо ја враќа и покрај предупредувањата на гостинот дека талисманот не треба да се шегува. Г-дин Вајт ги игнорира предупредувањата на Морис и ја чува шепата на мајмунот. Херберт тогаш предлага да побарам 200 фунти бидејќи сакам да ја платам хипотеката. При изговарањето на желбата, г-дин Вајт чувствува како се врти ногата, но парите не се појавуваат. Херберт го исмева својот татко затоа што верувал дека шепата може да има магични својства.

Следниот ден Херберт умира во несреќен случај, разбиен кога го фатил машина додека работел. Компанијата ја негира одговорноста за несреќата, но на семејството Вајт му нуди компензација од 200 фунти. Една недела по погребот на Херберт, г-ѓа Вајт го моли нејзиниот сопруг да упати уште една желба на талисманот, да го замоли нејзиниот син да се врати во живот. Кога парот ќе слушне тропање на вратата, тие сфаќаат дека не знаат во каква состојба Херберт може да се врати, откако ќе биде погребан десет дена. Очаен, г-дин Вајт ја прави својата последна желба, а кога г-ѓа Вајт се отвора на вратата, никој нема.

Прашања за анализа на текстот

La pata de mono е краток текст во кој писателот планира да ги развие своите цели на многу мал простор. Како да откриете кои ликови се доверливи, а кои можеби не? Зошто WW Џејкобс избра мајмунска шепа за талисман? Дали постои симболика поврзана со мајмун што не е поврзан со друго животно? Дали централната тема на приказната е само желбата за претпазливост или има пошироки импликации?

  • Овој текст е споредуван со делата на Едгар Алан По. Кое е делото на По со кое може да се поврзе овој текст? Кои белетристика евоцира Шапата на мајмунот ?
  • Како WW Џејкобс користи знак во овој текст? Дали беше ефикасен во создавањето чувство на страв или текстот стана мелодраматичен и предвидлив? Дали ликовите се доследни во нивните постапки? Дали нивните карактеризации се целосно развиени?
  • До кој степен поставувањето е суштинско за приказната? Дали можеше да се случи на друго место? Кои ќе беа разликите доколку приказната беше сместена во денешно време?
  • Мајмунската шепа се смета за дело на натприродна фикција. Дали се согласувате со класификацијата? Зошто? Што мислите, како би изгледал Херберт доколку г-ѓа Вајт ја отвори вратата пред г-дин Вајт да ја каже својата последна желба? Дали го најде Херберт жив на прагот?
  • Дали приказната завршува како што очекувавте? Дали мислите дека читателот треба да верува дека сè што се случило е само низа случајности или дека навистина биле вклучени метафизички сили?

Извори

Дејвид Мичел. Мајмунската шепа од В.В. Џејкобс . Чувар. Консултирано во ноември 2021 година.

Шапата на мајмунот. Приказна од Џејкобс . Британика. Консултирано во ноември 2021 година.