HomemkКако пчелите ја преживуваат зимата?

Како пчелите ја преживуваат зимата?

Повеќето пчели хибернираат. Само кралицата ја преживува зимата кај многу видови, излегувајќи на пролет за повторно да ја воспостави колонијата. Токму медоносните пчели, видот Apis mellifera , остануваат активни во текот на зимата, и покрај ниските температури и недостатокот на цвеќе за хранење. А токму во текот на зимата го користат она што го постигнале со трудот, хранејќи се со медот што го направиле и складирале.

Apis mellifera. Apis mellifera.

Способноста на медоносните пчелни колонии да ја преживеат зимата зависи од нивните резерви на храна, кои се состојат од мед, пчелен леб и матичен млеч. Од собраниот нектар се прави мед; пчелниот леб е комбинација од нектар и полен кој се складира во ќелиите на чешелот, а матичниот млеч е комбинација од мед и пчелен леб со кој се хранат пчелите кои дојат.

Пчелен леб; жолтите клетки на саќето. Пчелен леб: жолтите клетки на саќето.

Енергијата што им е потребна на пчелите за да ја произведат топлината што им овозможува да ја поминат зимата се добива од медот и пчелниот леб; ако на колонијата снема оваа храна, таа ќе замрзне до смрт пред да дојде пролетта. Во еволуцијата на заедницата на медоносни пчели, како што се приближува зимата, пчелите работнички ги избркаат сега бескорисните пчели-дронови од кошницата, оставајќи ги да гладуваат. Овој став, кој можеби изгледа суров, е суштински за опстанокот на колонијата: беспилотните летала би јаделе премногу мед и би го загрозиле опстанокот на колонијата.

Кога ќе исчезнат изворите на храна, пчелите кои остануваат во кошницата се подготвуваат да ја поминат зимата. Кога температурата ќе падне под 14 степени, пчелите се ставаат во близина на нивниот резервоар за мед и меден леб. Пчелата матица престанува да снесува јајца кон крајот на есента и почетокот на зимата, кога храната станува оскудна, а пчелите работнички се концентрираат на изолирање на колонијата. Тие се гушкаат со глава насочени кон кошницата, групирани околу матицата и нејзините млади за да ги загреат. Пчелите во кластерот можат да се хранат со складираниот мед. Надворешниот слој на пчелите работници ги изолира нивните сестри и како што температурата на околината се зголемува, пчелите од надворешната страна на групата малку се раздвојуваат за да овозможат проток на воздух.

Вака наредени, кога температурата на околината ќе падне, пчелите работници ја загреваат внатрешноста на кошницата. Прво се хранат со мед за енергија. Пчелите потоа ги собираат и ги опуштаат мускулите што ги користат за да летаат, но ги задржуваат крилата мирни, што ја зголемува нивната телесна температура. Со илјадници пчели кои вибрираат на овој начин, температурата на групата се зголемува на околу 34 степени. Кога пчелите-работници кои се наоѓаат на надворешниот раб на групата ќе заладат, тие се туркаат кон центарот на групата и се заменуваат со други пчели, со што се заштитува колонијата од зимско време.

Кога околината е топла, сите пчели се движат внатре во кошницата, достигнувајќи ги сите наслаги на мед. Но, за време на долги студени периоди, пчелите можеби нема да можат да се движат во кошницата; ако кластерот во кој се наоѓаат нема мед, тие можат да гладуваат дури и ако имаат продавници за храна во близина.

Пчелар на работа. Пчелар на работа.

Една колонија медоносни пчели може да произведе околу 12 килограми мед во текот на една сезона, околу два до три пати повеќе од она што им е потребно за да ја преживеат зимата. Ако колонијата е здрава, а сезоната била добра, тие можат да произведат околу 30 килограми мед, многу повеќе отколку што им е потребно за да преживеат.

Пчеларите можат да соберат вишок мед, но мора да се погрижат да остават доволно за пчелите да преживеат во текот на зимата.

Извори

Џералдин А. Рајт, Сузан В. Николсон, Шарони Шафир. Нутритивна физиологија и екологија на пчелите . Годишен преглед на ентомологија 63 (1): 327-44, 2018 година.

Марк Л. Винстон. Биологија на медоносната пчела. Магистер на Кембриџ: Харвард Универзитетот, 1991 година.

Роберт Паркер, Андони П. Мелатопулос, Рик Вајт, Стивен Ф. Пернал, М. Марта Гуарна, Леонард Џ. Фостер. Еколошка адаптација на различни популации на медоносни пчели (Apis mellifera) . PLoS ONE 5 (6), 2010. d oi.org/10.1371/journal.pone.0011096