HomesqDollari i rërës

Dollari i rërës

Dollari i rërës ( Echinarachnius parma ) është rendi ekinoid i grupit të ekinodermave, një organizëm jovertebror, skeletet e tharë të të cilit gjenden në plazhet anembanë botës. Kafshët e gjalla janë me ngjyra të ndezura, por skeletet e thara që gjenden në plazhe janë shpesh të bardha ose gri, me një shenjë në formë ylli në qendër të tyre. Emri i zakonshëm që u është caktuar këtyre kafshëve vjen nga ngjashmëria e skeleteve të tyre të thara me një monedhë argjendi dollari. Kur është gjallë, dollari i rërës duket shumë ndryshe. Ata kanë një formë rrethore midis 5 dhe 10 centimetra në diametër. Ato janë të mbuluara me gjemba të shkurtra, kadifeje, me ngjyra nga vjollca në kafe të kuqërremtë.

Ekzoskeletoni i dollarit me rërë të thatë. Ekzoskeletoni i dollarit me rërë të thatë.

Dollari i rërës që gjendet në plazhe është ekzoskeleti i tij i tharë, një strukturë pllakash gëlqerore të shkrirë që mbulohet te kafshët e gjalla nga lëkura dhe gjembat. Ekoskeleti i dollarit të rërës është i ndryshëm nga ai i ekinodermave të tjera. Për shembull, ekzoskeleti i yjeve të detit përbëhet nga pllaka të vogla gëlqerore që janë fleksibël, dhe ekzoskeleti i trangujve të detit përbëhet nga formacione të vogla gëlqerore të futura në trup. Sipërfaqja e sipërme e ekzoskeletit të dollarit të rërës së thatë është modeluar për t’u ngjasuar me pesë petale, siç shihet në figurën e mësipërme. Nga secila prej pesë petaleve shtrihen pesë tubula që kafsha përdor për të marrë frymë. Anusi i dollarit të rërës ndodhet në anën e pasme të kafshës, në skajin e skeletit nën vijën e vetme vertikale që shtrihet nga qendra e pesë petaleve. Dollari i rërës lëviz duke përdorur thumbat e vendosura në pjesën e poshtme të tij.

Taksonomia e dollarit të rërës

Dollari i rërës i përket grupit të ekinodermave (Echinodermata, nga greqishtja ekhino , thumba dhe derma , lëkurë) dhe, së bashku me yjet e detit, kastravecat e detit dhe iriqët e detit, organizmat e tyre kanë një rregullim radial. prej pesë elementësh, me një trup. mur, një ekzoskelet, i formuar nga struktura gëlqerore. Ekinodermat janë organizma detarë bentik, ata jetojnë në shtratin e detit. Dollari i rërës i përket rendit të ekinoideve (rendi Echinoidea), një rend që grupon së bashku iriqët e detit. Në një klasifikim tradicional, por aktualisht i diskutueshëm, ekinoidet ndahen në dy nënklasa, regularia , e cila grupon së bashku iriqët dhe irregularia ., i cili grupon së bashku dollarë rërë dhe biskota deti.

Përveç specieve të zakonshme, më të përhapura të dollarit të rërës, Echinarachnius parma , ekzistojnë lloje të tjera të dollarit të rërës. Lloji Dendraster excentricus , dollari i rërës së çuditshme, perëndimore ose Paqësor, gjendet në brigjet e Oqeanit Paqësor, nga Alaska në Baja California, arrin një madhësi prej 10 centimetra në diametër dhe ka thumba që variojnë në ngjyrë nga gri në vjollcë. dhe e zezë. Lloji Clypeaster subdepressus , dollari i rërës, jeton në ujërat e rajoneve tropikale dhe subtropikale; në brigjet e Detit të Karaibeve dhe Oqeanit Atlantik, nga Karolina e Veriut në Rio de Zhaneiro në Brazil dhe në brigjet e Atlantikut të Amerikës Qendrore. Mellitas sp .., dollari i rërës së çelësit ose iriqi me vrima çelësi, janë njëmbëdhjetë lloje që banojnë në brigjet tropikale të oqeaneve Atlantik dhe Paqësor, si dhe në Karaibe.

Klasifikimi taksonomik i këtij organizmi është Echinarachnius parma (Lamarck 1816); mbretëria Animalia, phylum Echinodermata, klasa Echinoidea, rendi Clypeasteroida, familja Echinarachniidae, gjini Echinarachnius , specie Echinarachnius parma . U identifikuan gjithashtu nënllojet Echinarachnius parma obesus (Clark 1914) dhe Echinarachnius parma sakkalinensis (Argamakowa 1934).

Habitati dhe zakonet e dollarit të rërës

Dollari i zakonshëm i rërës është një organizëm që shpërndahet përgjatë brigjeve të hemisferës veriore, në ujërat e ngrohta, por edhe në ujërat e ftohta të Alaskës dhe Siberisë. Shembuj të dollarit të zakonshëm të rërës janë gjetur në brigjet e Oqeanit Paqësor të Veriut, nga British Columbia në Kanada në Japoni dhe në Oqeanin Atlantik të Veriut. Ai banon në shtretërit e detit me rërë në thellësi më të mëdha se batica, deri në thellësi 1500 metra. Numri i individëve që zhvillohen në këto zona është shumë i ndryshueshëm, nga më pak se një dollar rërë për metër katror në më shumë se 200 individë për metër katror.

Dollari i rërës. Dollari i rërës.

Dollari i rërës përdor majat e tij për të gërmuar në rërë, duke kërkuar mbrojtje dhe ushqim. Këto ekinoderma ushqehen me larvat e krustaceve, kopepodët e vegjël, diatomet, algat e vogla dhe mbeturinat organike. Ato përfshijnë grimca të vogla ushqimore që nxjerrin nga rëra dhe sipas kësaj diete janë klasifikuar si mishngrënës nga Regjistri Botëror i Specieve Detare (Worms për akronimin e tij në anglisht). Grimcat e ushqimit ngjiten në shtyllat kurrizore dhe më pas transportohen në gojën e dollarit të rërës nga tubulat e tij, pedicellariet (pinshet) dhe qerpikët e veshur me mukozë. Disa ekzemplarë qëndrojnë në rërë në skajet e tyre për të maksimizuar aftësinë e tyre për të kapur gjahun lundrues.

Ashtu si iriqët e tjerë të detit, goja e një dollari me rërë quhet fanar i Aristotelit dhe përbëhet nga pesë nofulla. Nëse merrni një skelet dollari me rërë të tharë dhe e tundni butësisht, mund të dëgjoni pjesët e gojës që jehojnë brenda.

Dollari i rërës, si të gjitha ekinodermat, është një kafshë detare, por disa specie lulëzojnë në grykëderdhjet, ku uji i ëmbël që derdhet në det përzihet me ujin e njelmët. Karakteristikat e këtyre habitateve janë të ndryshme nga habitatet detare dhe të ujërave të ëmbla dhe priren të jenë shumë të ndryshueshme. Megjithatë, dollari i rërës nuk lulëzon në habitatet e ujërave të ëmbla dhe është treguar se kërkon një nivel minimal të caktuar kripësie për t’u riprodhuar.

Riprodhimi i dollarit rërë

Dollari i rërës ka riprodhim seksual. Ka një mashkull dhe një femër, megjithëse nuk dallohen lehtë nga jashtë. Fekondimi ndodh kur femra depoziton ovulat dhe mashkulli lëshon spermën në ujë. Vezët e fekonduara kanë ngjyrë të verdhë dhe të mbuluara nga një xhel mbrojtës; ato kanë një diametër prej rreth 135 mikron (0,135 milimetra). Kur vezët çelin, ato zhvillohen në larva të vogla që ushqehen dhe lëvizin duke përdorur qerpikët. Pas disa javësh, larva vendoset në fund dhe pëson metamorfozë.

Të miturit e dollarit rërë janë më pak se dy inç në diametër dhe zhvillohen në zonat më të thella në baticë. Më pas, ndërsa piqen, migrojnë ngadalë në zonat e ekspozuara të plazhit. Të miturit mund të varrosen në rërë deri në dy centimetra të thellë, dhe aty ku popullatat e dollarëve të rërës janë shumë të dendura, deri në tre kafshë mund të strehohen në thellësi të ndryshme.

Kërcënimet për dollarin e rërës

Dollari i rërës mund të ndikohet nga peshkimi, veçanërisht ai duke përdorur tralat fundore. Acidifikimi i zonave ku gjendet habitati i tij ndikon në formimin e ekzoskeletit të tij dhe ulja e kripësisë ul shkallën e plehërimit. Dollari i rërës nuk hahet nga njerëzit, por mund të prehet nga organizma të tjerë, si yjet e detit, peshqit dhe gaforret. Duhet të kujtojmë që të mbledhim vetëm skelete dollarësh me rërë të thatë, kurrë një organizëm të gjallë. Dollari i rërës nuk është aktualisht i listuar si një specie e rrezikuar.

Skelete dollarësh me rërë të tharë shiten në dyqane guaskash dhe guaskash për qëllime dekorative ose suvenire turistike, ndonjëherë të shoqëruara me një kartë ose mbishkrim që referon legjendën e dollarit të rërës. Referenca për këtë legjendë lidhet me mitologjinë e krishterë, e cila përmend se ylli me pesë cepa i vizatuar në qendër të pjesës së sipërme të skeletit të thatë të dollarit të rërës është një paraqitje e yllit të Betlehemit që udhëhoqi njerëzit e mençur të Orientit. të ashtuquajturit “Njerëz të Urtë”, ndaj foshnjës Jezus. Pesë hapjet në skeletin e tharë thuhet se përfaqësojnë plagët e Jezusit gjatë kryqëzimit të tij, katër në duart dhe këmbët e tij dhe e pesta në anën e tij. Thuhet gjithashtu se në fund të skeletit të tharë të dollarit të rërës është vizatuar skica e një poinsettia Krishtlindjesh; dhe nëse e hapni do të gjeni pesë formacione të vogla gëlqerore që përfaqësojnë pëllumbat e paqes. Këto figuracione pëllumbash janë në fakt pesë nofullat në grykën e dollarit të rërës, fenerit të Aristotelit. Një tjetër histori e dollarit të rërës lidh skeletet e saj të thara me monedha sirenë ose monedha nga Atlantis.

Burimet

Allen, Jonathan D., Jan A. Pechenik. Të kuptuarit e efekteve të kripës së ulët në suksesin e fekondimit dhe zhvillimin e hershëm në dollarin e rërës Echinarachnius Parma . Buletini Biologjik 218 (2010): 189–99.

Brown, Christopher L. Preferenca e Substratit dhe Morfologjia e Testit të Popullsisë Sand Dollar (Echinarachnius Parma) në Gjirin e Maine . Bios54 (4) (1983): 246-54.

Coulombe, Deborah. Natyralist bregdetar: Një udhëzues për të studiuar në breg të detit . Simon & Schuster, 1980.

Echinarachnius parma (Lamarck, 1816) . Regjistri Botëror i Specieve Detare.

Echinarachnius parma (Lamarck 1816) . Enciklopedia e Jetës.

Elers, Olaf, Malcolm Telford. Koleksioni i ushqimit nga Oral Surface Podia në Dollar Sand, Echinarachnius Parma (Lamarck). Buletini Biologjik 166(3) (1984): 574–82.

Harold, Antony S., Malcolm Telford. Preferenca e substratit dhe shpërndarja e dollarit të rërës veriore, Echinarachnius Parma (Lamarck). Konferenca Ndërkombëtare e Ekinodermëve. Ed Lawrence, JM: AA Balkema, 1982.

Kroh, Andreas. Clypeasteroida . Baza e të dhënave Botërore Echinoidea, 2013.

Pellissier, Hank. Inteligjenca lokale: Dollarë rërë . New York Times, 8 janar 2011.

Smith, Andrew. B. Morfologjia skeletore e dollarëve të rërës dhe të afërmve të tyre . Drejtoria Echinoid.

Wagoner, Ben. Hyrje në Echinoidea . Universiteti i Kalifornisë, Muzeu i Paleontologjisë, 2001.