HomesqBiografia e Thomas Jefferson, Presidenti i Tretë i Shteteve të Bashkuara

Biografia e Thomas Jefferson, Presidenti i Tretë i Shteteve të Bashkuara

Pasardhësi i George Washington dhe John Adams, Thomas Jefferson ishte presidenti i tretë i Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Një nga momentet më të njohura të presidencës së tij është Blerja spanjolle e Luizianës, një transaksion që dyfishoi madhësinë e territorit të Shteteve të Bashkuara. Jefferson promovoi pavarësinë e shteteve mbi një qeveri federale të centralizuar.

Thomas Jefferson nga Charles Wilson Peale, 1791. Thomas Jefferson nga Charles Wilson Peale, 1791.

Thomas Jefferson lindi më 13 prill 1743 në koloninë e Virxhinias. Ai ishte djali i kolonelit Peter Jefferson, një fermer dhe nëpunës civil, dhe Jane Randolph. Nga mosha 9 deri në 14 vjeç, ai u arsimua nga një klerik i quajtur William Douglas, me të cilin mësoi greqisht, latinisht dhe frëngjisht. Ai ndoqi shkollën e Rev. James Maury dhe më vonë u regjistrua në Kolegjin e William and Mary, një universitet publik i themeluar në vitin 1693. Jefferson studioi drejtësi nën George Wythe, profesori i parë amerikan i drejtësisë, dhe u pranua në bar në 1767. .

Fillimet e veprimtarisë politike të Thomas Jefferson

Thomas Jefferson filloi aktivitetin e tij politik në fund të viteve 1760. Ai shërbeu në House of Burgesses, legjislatura e shtetit të Virxhinias, nga 1769 deri në 1774. Thomas Jefferson u martua me Martha Wayles Skelton më 1 janar 1772. Ata kishin dy vajza: Martha Patsy dhe Mary Poli. Në fund të shekullit të 20-të, u konfirmua, nëpërmjet analizës së ADN-së, se Thomas Jefferson kishte gjashtë fëmijë me Sally Hemings, një grua mulatto (dhe gjysmëmotra e gruas së tij Martha) e cila kishte qenë skllave e tij që nga qëndrimi i tij në Francë. Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës..

Si përfaqësues i Virxhinias, Thomas Jefferson ishte hartuesi kryesor i Deklaratës së Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës ( Deklarata unanime e trembëdhjetë Shteteve të Bashkuara të Amerikës ), e cila u shpall më 4 korrik 1776 në Filadelfia. Kjo ndodhi gjatë Kongresit të dytë Kontinental, i cili mblodhi së bashku 13 kolonitë e Amerikës së Veriut në luftë me Britaninë e Madhe që e shpallën veten shtete sovrane dhe të pavarura.

Më vonë, Thomas Jefferson ishte anëtar i Dhomës së Delegatëve të Virxhinias. Gjatë një pjese të Luftës Revolucionare, Jefferson shërbeu si Guvernator i Virxhinias. Në fund të luftës u dërgua në Francë me detyrën e Ministrit të Punëve të Jashtme.

Në 1790, Presidenti Xhorxh Uashington emëroi Jefferson si Sekretarin e parë të Shtetit të Shteteve të Bashkuara. Jefferson u përplas me Sekretarin e Thesarit Alexander Hamilton për shumë politika shtetërore. Njëra ishte mënyra në të cilën kombi tashmë i pavarur do të lidhej me Francën dhe Britaninë e Madhe. Hamilton gjithashtu mbështeti nevojën për një qeveri të fortë federale, në kundërshtim me pozicionin e Jefferson-it të fokusuar në liritë e shteteve. Thomas Jefferson përfundimisht dha dorëheqjen pasi Uashingtoni favorizoi pozicionin e Hamilton. Më vonë, midis 1797 dhe 1801, Jefferson do të ishte Zëvendës President i Shteteve të Bashkuara, nën presidencën e John Adams. Ata ishin takuar në zgjedhjet presidenciale, kur fitoi Adams; megjithatë, për shkak të sistemit zgjedhor në fuqi në atë kohë,

Revolucioni i vitit 1800

Thomas Jefferson kandidoi për President të Shteteve të Bashkuara për Partinë Demokratike-Republikane në 1800, përsëri përballë John Adams, i cili përfaqësonte Partinë Federaliste. Aaron Burr ishte me të si kandidat për zëvendëspresident. Jefferson zhvilloi një fushatë elektorale shumë të diskutueshme kundër John Adams. Jefferson dhe Burr fituan zgjedhjet mbi kandidatët e tjerë, por u barazuan për president. Debati elektoral duhej të zgjidhej nga Dhoma e Përfaqësuesve në largim, dhe pas 35 votave, Jefferson mori një votë më shumë se Burr, duke u shenjtëruar si presidenti i tretë i Shteteve të Bashkuara. Thomas Jefferson mori detyrën më 17 shkurt 1801.

Këto ishin zgjedhjet e para pas vdekjes së Xhorxh Uashingtonit në 1799; Thomas Jefferson e quajti këtë proces zgjedhor Revolucioni i vitit 1800, pasi ishte hera e parë që presidenca e Shteteve të Bashkuara ndryshonte partitë politike. Zgjedhjet shënuan një tranzicion paqësor të pushtetit dhe një sistem dypartiak që kanë vazhduar edhe sot e kësaj dite.

Mandati i parë presidencial i Jefferson

Një fakt i rëndësishëm për strukturën juridike të Shteteve të Bashkuara ishte precedenti i vendosur nga çështja gjyqësore Marbury vs. Madison , që ndodhi gjatë ditëve të para të mandatit të Thomas Jefferson, i cili vendosi fuqinë e Gjykatës së Lartë për të vendosur mbi kushtetutshmërinë e ligjeve federale.

Luftërat Barbare

Një ngjarje e rëndësishme e mandatit të parë presidencial të Jefferson ishte lufta që përfshiu Shtetet e Bashkuara me shtetet e bregdetit Barbary midis 1801 dhe 1805, e cila shënoi ndërhyrjen e parë të huaj në historinë e Shteteve të Bashkuara. Bregdeti Barbary quhej në atë kohë zonës bregdetare mesdhetare të vendeve të Afrikës Veriore që sot janë Maroku, Algjeria, Tunizia dhe Libia. Aktiviteti kryesor i këtyre vendeve ishte pirateria.

Shtetet e Bashkuara u bënë një haraç piratëve që të mos sulmonin anijet amerikane. Megjithatë, kur piratët kërkuan më shumë para, Jefferson refuzoi, duke bërë që Tripoli të shpallte luftë në 1801. Konflikti përfundoi në qershor 1805 me një marrëveshje të favorshme për Shtetet e Bashkuara. Megjithëse ndërhyrja ushtarake e Shteteve të Bashkuara ishte e suksesshme, aktiviteti i piratëve dhe pagesa e haraçeve për shtetet e tjera barbare vazhdoi dhe situata nuk pati një zgjidhje përfundimtare deri në vitin 1815 me luftën e dytë Barbare.

Biografia e Thomas Jefferson Lufta e Parë Barbare. Anija amerikane në Tripoli në 1904.

Blerja e Luizianës

Një tjetër ngjarje e rëndësishme e mandatit të parë të Thomas Jefferson ishte blerja e Territorit Spanjoll Luiziana në 1803 nga Franca e Napoleon Bonapartit. Përveç Luizianës, ky territor i gjerë përfshinte ato që tani janë shtetet e Arkansas, Misurit, Iowa, Oklahoma dhe Nebraska, si dhe pjesë të Minesotës, Dakotës së Veriut, Dakotës së Jugut, Nju Meksikos dhe Teksasit, midis territoreve të tjera. Shumë historianë e konsiderojnë këtë si aktin më të rëndësishëm të administratës së tij, pasi blerja e këtij territori dyfishoi përmasat e Shteteve të Bashkuara në atë kohë.

Mandati i dytë i Thomas Jefferson

Jefferson u rizgjodh në presidencën e Shteteve të Bashkuara në 1804, së bashku me George Clinton si zëvendëspresident. Jefferson garoi kundër Charles Pinckney nga Karolina e Jugut, duke fituar lehtësisht një mandat të dytë. Federalistët u ndanë, me Jefferson që mori 162 vota elektorale ndërsa Pinckney mori vetëm 14.

Gjatë mandatit të dytë të Thomas Jefferson, Kongresi i Shteteve të Bashkuara miratoi një ligj që i jep fund përfshirjes së vendit në tregtinë e jashtme të skllevërve. Ky akt, i cili hyri në fuqi më 1 janar 1808, i dha fund importit të skllevërve nga Afrika, megjithëse tregtia e skllevërve brenda Shteteve të Bashkuara vazhdoi.

Në fund të mandatit të dytë të Jefferson, Franca dhe Britania e Madhe ishin në luftë dhe anijet tregtare amerikane u sulmuan shpesh. Kur britanikët hipën në fregatën amerikane Chesapeake, ata detyruan tre ushtarë të punonin në anijen e tyre dhe njërin e vranë për tradhti. Jefferson nënshkroi Aktin e Embargos të 1807 në shenjë hakmarrjeje për këtë akt. Ky ligj ndalonte Shtetet e Bashkuara të eksportonin dhe importonin mallra jashtë vendit. Jefferson mendoi se kjo do të dëmtonte tregtinë në Francë dhe Britaninë e Madhe, por përfundoi duke pasur efektin e kundërt dhe ishte e dëmshme për Shtetet e Bashkuara.

Jefferson u tërhoq në shtëpinë e tij në Virxhinia në fund të mandatit të tij të dytë dhe kaloi pjesën më të madhe të kohës duke projektuar Universitetin e Virxhinias. Thomas Jefferson vdiq më 4 korrik 1826, në përvjetorin e pesëdhjetë (50) të shpalljes së pavarësisë së Shteteve të Bashkuara.

Burimet

Joyce Oldham Appleby. Thomas Jefferson . Times Books, 2003.

Joseph J. Ellis. Sfinksi Amerikan: Karakteri i Thomas Jefferson . Alfred A. Knopf, 2005.

Citimet dhe letrat familjare të Jefferson. Familja e Thomas Jefferson. Monticello e Thomas Jefferson, 2021.