Homesqkolona dorike

kolona dorike

Në arkitekturë, termi rend është shumë i zakonshëm dhe përfshin cilindo nga stilet e ndryshme të arkitekturës klasike ose neoklasike. Këto stile përcaktohen nga lloji i veçantë i kolonës dhe veshjes së përdorur si njësia bazë e sistemit tuaj arkitektonik.

Në fillimet e Greqisë antike u zhvilluan tre rend arkitekturor, ndër to edhe ai Dorik, një rend që ka spikatur në historinë e arkitekturës. Dizajni i tij u krijua në rajonin perëndimor Dorik të Greqisë rreth shekullit të 6-të para Krishtit dhe u përdorën në atë vend deri në vitin 100 para Krishtit.

Kështu, kolona dorike është pjesë e një prej pesë urdhrave të arkitekturës klasike. Po kështu, ai përfaqëson një nga momentet më të rëndësishme në ndërtimin monumental: kalimin dhe ndryshimin e përdorimit të materialeve. Në fillim u përdorën materiale kalimtare si druri. Me këtë urdhër u fut përdorimi i materialeve të përhershme si guri.

Kolona Dorike ka një dizajn të thjeshtë. Në fakt, shumë më e thjeshtë se stilet e mëvonshme të kolonave jonike dhe korintike. Dorik karakterizohet nga të qenit një kolonë me një kapitel të thjeshtë dhe të rrumbullakosur në krye. Boshti është i rëndë dhe i rrahur, ose ndonjëherë ka një kolonë të lëmuar dhe nuk ka bazë. Kolona Dorike është gjithashtu më e gjerë dhe më e rëndë se ajo jonike dhe korintike, kështu që shpesh lidhet me forcën dhe ndonjëherë me maskulinitetin.

Duke besuar se kolona Dorike ishte më peshore, ndërtuesit e lashtë e përdorën atë për nivelin më të ulët të ndërtesave shumëkatëshe. Ndërsa ishin më të holla, kolonat jonike dhe korintike ishin të rezervuara për nivelet e sipërme.

Karakteristikat e kolonës Dorike

  • Siç u përmend, rendi dorik grek karakterizohet nga një kolonë paksa konike. Ky është ai me lartësinë më të vogël, nëse krahasohet me ato të rendit të tjera. Duke përfshirë kryeqytetin, ai ka vetëm katër deri në tetë diametra më të ulët.
  • Format dorike greke nuk kanë një bazë të vetme. Në vend të kësaj, ata mbështeten drejtpërdrejt në stilobat. Megjithatë, në format e mëvonshme të rendit Dorik u përdor baza konvencionale e bazamentit dhe e demit.
  • Boshti i shtyllës dorike, nëse është i rrahur, paraqet njëzet hulli të cekëta.
  • Kryeqyteti, nga ana e tij, është formuar nga një qafë e thjeshtë, një hap i zgjatur, një konveks dhe një numërator katror.
  • Pjesa ose pjesa e frizit zakonisht bie në sy, pasi zakonisht përbëhet nga triglife të spikatura që alternohen me panele katrore të palosur. Këto të fundit quhen metope dhe mund të jenë të lëmuara ose të gdhendura me relieve të skalitur.

Format romake të rendit dorik kanë përmasa më të vogla se ato greke, si dhe një pamje më të lehtë se kolonat e lartpërmendura të rendit dorik grek.

Ndërtesa të ndërtuara me kolona dorike

Meqenëse kolona Dorike u shpik dhe u zhvillua në Greqinë e lashtë, pikërisht në atë vend mund të gjenden rrënojat e asaj që njihet si arkitektura klasike . Shumë ndërtesa në Greqinë dhe Romën e lashtë janë dorike. Në kohët e mëvonshme janë ndërtuar një numër i madh ndërtesash me kolona dorike. Rreshtat simetrike të këtyre kolonave u vendosën me saktësi matematikore, në struktura që ishin dhe janë ende emblematike.

Le të shohim disa shembuj të ndërtesave të rendit dorik:

  • I ndërtuar ndërmjet viteve 447 para Krishtit dhe 432 para Krishtit, Partenoni, i vendosur në Akropolin e Athinës, është bërë një simbol ndërkombëtar i qytetërimit grek dhe gjithashtu një shembull ikonik i stilit kolonë të rendit Dorik. Aty pranë është Erechtheion, një tempull i ndërtuar për nder të heroit grek Erikthonius. Për elegancën dhe bukurinë e tyre shquhen kolonat dorike që ende qëndrojnë në sy.
  • Tempulli Selinunte në Siçili, i ndërtuar në vitin 550 para Krishtit, ka shtatëmbëdhjetë kolona në anët dhe një rresht shtesë të vendosur në skajin lindor. Kjo strukturë ka një lartësi të përafërt prej dymbëdhjetë metrash. Po kështu, tempulli i Hephaestus ose Hephaestion dhe tempulli i Poseidonit janë shembuj përkatës të rendit dorik. E para, e ndërtuar në vitin 449 para Krishtit, kishte tridhjetë e katër kolona dhe besohet se u deshën më shumë se tridhjetë vjet për t’u ndërtuar. E dyta, e cila kishte tridhjetë e tetë kolona, ​​nga të cilat vetëm gjashtëmbëdhjetë kanë mbetur në këmbë, ishte kryesisht prej mermeri.

Disa vepra arkitekturore të rendit Dorik tani janë rrënoja të vizituara nga turistët gjatë udhëtimeve të tyre në Greqi dhe Itali, ku ndodhen shumica e tyre. Atyre që përmendëm tashmë mund të shtojmë Paestum, një qytet antik që përmban tre tempuj dhe që ishin pjesë e Magna Graecia, kolonitë helene të Italisë jugore. Tempulli i Herës është një nga më të vjetrit në Paestum. Hera, gruaja e Zeusit, është perëndeshë greke e martesës. Konservimi i mirë dhe bukuria e tij e bëjnë atë një nga tempujt më të vizituar.

Krijime moderne me kolona dorike

Vite më vonë, kur klasicizmi u rishfaq gjatë Rilindjes, arkitektë si Andrea Palladio vendosën të krijonin vepra moderne duke evokuar arkitekturën e Greqisë antike. Midis tyre është Bazilika e San Giorgio Maggiore, në ballë të së cilës dallohen katër kolona të mrekullueshme dorike.

Po kështu, në shekujt 19 dhe 20, shumë ndërtesa neoklasike në mbarë botën u frymëzuan nga arkitektura e Greqisë dhe Romës antike. Për shembull, në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, kolonat dorike u përdorën për t’i dhënë madhështi shumë ndërtesave, si për shembull Salla Federale në Nju Jork, e vendosur në 26 Wall Street. Aty u betua George Washington, presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara. Në mënyrë të ngjashme, arkitekti Benjamin Latrobe projektoi kolonat Dorike të gjetura në ish Dhomën e Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Kolonat dorike, gjithsej dyzet, mund të gjenden edhe në kriptën e ndërtesës së Kapitolit. Ato janë kolona të lëmuara dhe janë prej gur ranor, duke mbështetur harqet që mbështesin dyshemenë e rotondës.

Burimet

Foto nga Phil Goodwin në Unsplash