HomesqShembuj të Ndryshimeve Fizike, Kimi

Shembuj të Ndryshimeve Fizike, Kimi

Një ndryshim fizik është ai në të cilin ndryshimet lindin në formën e tyre pa pasur nevojë që lënda të transformohet, domethënë, substancat e tyre origjinale mbizotërojnë në to. Këto përfshijnë gjendje të materies dhe energjisë, duke krijuar forma të reja në elementë.

 • Një ndryshim fizik thuhet se ndodh kur substancat përzihen por nuk reagojnë kimikisht.
 • Këto ndryshime mund të rikthehen, megjithatë jo të gjitha ndryshimet janë të lehta për t’u rikthyer.
 • Identiteti i tij mbetet identik, përndryshe mund ta quajmë “ndryshim kimik”.

Një mënyrë për të identifikuar një ndryshim fizik është se një ndryshim i tillë mund të jetë i kthyeshëm, veçanërisht një ndryshim fazor. Për shembull, nëse ngrini ujin në një kub akulli, mund ta shkrini përsëri në ujë. Kjo mund të jetë nëpërmjet vëzhgimit dhe matjes, të cilat janë një nga metodat më të zakonshme që përdoret në shkencë për të hetuar fenomenet, duke kërkuar të zbulojë karakteristikat e secilit element duke përdorur shqisat si mjete.

Në disa raste, transformimi mund të jetë i kthyeshëm, duke përdorur teknika të ndryshme për të ndarë elementët e tij dhe/ose për të kthyer ndryshimin dhe për t’u kthyer në ato që ishin elementet e tij natyrore “ndryshimi fizik”.

Shembuj të ndryshimeve fizike

Mos harroni se ato mund të ndryshojnë dukshëm, megjithatë, identiteti i tyre kimik do të mbetet i paprekur. Një mënyrë për të identifikuar nëse ky është një ndryshim fizik është të përjashtoni mundësinë që ky të jetë një ndryshim kimik, duke kërkuar ndonjë shenjë se një reaksion kimik ka ndodhur.

Evolucioni i proceseve integron një transformim, i cili do të ishte një pjesë themelore në forcën e ndryshimit dhe evolucionin e proceseve, kur elementët të bashkohen dhe të krijojnë përbërje të reja.

 • shtyp një kanaçe
 • Një kub akulli që shkrihet
 • kafe dhe sheqer
 • Për të prerë dru
 • thërrmoj një qese letre
 • thyej një gotë
 • Përzierja e ujit dhe vajit
 • avullojnë azotin e lëngshëm
 • Marule e përzier me makarona në një sallatë
 • Miell, kripë dhe sheqer
 • Bukë me marmelatë

Treguesit e një ndryshimi kimik

Një ndryshim kimik nënkupton një transformim të elementeve të tij në komponime të reja, që do të thotë se vetitë e tij mund të shndërrohen në një substancë krejtësisht të ndryshme.

Shënim: Një nga karakteristikat kryesore të ndryshimeve kimike është pakthyeshmëria e procesit, pasi kur produktet e tyre transformohen nuk do të mund të kthehen në elementët e tyre origjinalë.

 • Evolucioni i flluskave ose lirimi i gazit
 • thithin ose çlirojnë nxehtësinë
 • Ndryshimi i ngjyrës
 • lëshoni një aromë
 • Pamundësia për të kthyer ndryshimin
 • Precipitimi i një lëndë të ngurtë nga një tretësirë ​​e lëngshme
 • Formimi i një specie të re kimike.

“Ky është treguesi më i besueshëm, pasi një ndryshim në vetitë fizike të mostrës mund të tregojë një ndryshim kimik”

Për shembull: ndezshmëria dhe gjendja e oksidimit.