HomesqPesë lumenjtë e nëntokës greke

Pesë lumenjtë e nëntokës greke

Shoqëria greke, ashtu si shoqëritë e tjera në botë, shprehte pasiguri dhe frikë se çfarë mund të priste pas vdekjes. Hadesi ose bota e nëndheshme shërbeu si një balsam shpirtëror për shoqërinë duke strukturuar në imagjinatën e saj një sistem në të cilin shpirtrat e të vdekurve kishin një vend të caktuar për të shkuar, dhe jo të bredhin të munduar në botën e të gjallëve.

Veprat klasike greke, si Odisea dhe Iliada, të shkruara nga Homeri, përshkruajnë një zonë të fshehur në tokë të sunduar nga perëndia Hades dhe gruaja e tij Persefona, ku përfundojnë shpirtrat e të vdekurve. Bota e krimit e mitologjisë greke ka disa seksione me qëllime të ndryshme. Për shembull, në Fushat e Asfodeleve, shpirtrat e atyre njerëzve që nuk konsideroheshin të këqij ose të virtytshëm mbetën gjatë gjykimit pas vdekjes, ndërsa shpirtrat e mallkuar u dërguan në Tartarus (që është mjaft i ngjashëm me ferrin e krishterë) dhe shpirtrat e virtytshëm. u dërguan në Elysium.

Këto zona të nëntokës ndonjëherë lidhen me lumenj, të cilët përveçse shërbejnë si mjet komunikimi, përfaqësojnë emocione dhe kryejnë edhe funksione të ndryshme. Lumenjtë e nëntokës greke janë:

1. Stigjian

Lumi Styx, ose Lumi i Urrejtjes, është një nga pesë lumenjtë që rrethojnë botën e krimit dhe konvergojnë në qendër të saj. Ai përbën kufirin e Hadesit me tokën dhe duhej kaluar për të hyrë në botën e nëndheshme.

Sipas legjendës, ujërat e lumit Styx dhanë fuqinë e paprekshmërisë dhe për këtë arsye Thetis e zhyti djalin e saj Akilin në të për ta bërë atë të pathyeshëm. Vetëm thembra e Akilit mbeti e pazhytur, pasi nëna e tij e mbante aty dhe për këtë arsye thembra ishte pjesa e trupit që mbeti e pambrojtur dhe e pambrojtur ndaj sulmit.

Në romanin klasik ” Komedia Hyjnore” , Dante e përshkruan Stiksin si një nga lumenjtë e rrethit të pestë të ferrit, në të cilin shpirtrat e kolerikut mbyten vazhdimisht.

2. Akeroni

Emri i tij mund të përkthehet si “lumi i dhimbjes” në greqisht dhe ekziston si në botën e krimit ashtu edhe në botën e të gjallëve. Lumi Acheron ndodhet në Greqinë veriperëndimore dhe thuhet se është një degëzim i Akeronit skëterrë.

Në këtë lumë, varkëtari Charon duhej t’i transportonte shpirtrat në anën tjetër, në mënyrë që ata të vazhdonin rrugën e tyre drejt gjykimit për të vlerësuar veprimet e tyre tokësore. Platoni gjithashtu tregoi se lumi Acheronte mund të pastronte shpirtrat, por vetëm nëse ata ishin të lirë nga padrejtësitë dhe ofendimet.

3. Lethe

Është lumi i harresës. Ndodhet pranë Elysee, vendbanimi i shpirtrave të virtytshëm. Shpirtrat mund të pinin nga ujërat e këtij lumi për të harruar jetën e tyre të kaluar dhe për t’u përgatitur për një rimishërim të mundshëm. Sipas poetit romak Virgjili, i cili në Eneid e përshkroi Hadesin në një mënyrë pak më ndryshe nga autorët klasikë grekë, kishte vetëm pesë lloje njerëzish që meritonin të qëndronin në Elysium për një mijë vjet dhe të pinin nga lumi Lethe dhe më pas të ishin. i rimishëruar.

Është një nga lumenjtë e botës së krimit më të njohur dhe të përfaqësuar në letërsi dhe art. Në 1889, piktori Cristóbal Rojas bëri veprën Dante dhe Beatriz në brigjet e Lethes , frymëzuar nga një pasazh nga Komedia Hyjnore .

4. Flegton

Flegetoni, lumi i zjarrit, rrethon Tartarusin dhe është i mbuluar me flakë të përhershme. Edhe pse jo aq popullor sa lumenjtë Styx, Acheron dhe Lethe, lumi Phlegeton duket i madh në Komedinë Hyjnore të Dantes . Në roman ky lum ishte i përbërë nga gjaku dhe ndodhej në rrethin e shtatë të ferrit. Në të torturoheshin hajdutë, vrasës dhe të tjerë fajtorë për ushtrim të dhunës ndaj bashkëqytetarëve të tyre.

5. kocit

Cocito, lumi i vajtimeve, është një degë e lumit Aqueronte. Sipas mitologjisë, ata shpirtra që nuk kishin paratë e nevojshme për të paguar udhëtimin e tragetit Charon duhej të qëndronin në brigjet e Cocytus dhe të enden. Për këtë arsye, të afërmit e të vdekurve duhej të vendosnin një monedhë që garantonte pagesën e udhëtimit nga Acheron, në mënyrë që shpirti i tyre të mos qëndronte në Cocytus. Në Komedinë Hyjnore , Dante e përshkruan Cocytus si një lumë të ngrirë në të cilin përfundojnë shpirtrat e tradhtarëve.

Referencat

Goróstegui, L. (2015) Dante dhe Beatriz në brigjet e Lethe, nga Cristóbal Rojas. Në dispozicion në: https://observandoelparaiso.wordpress.com/2015/10/05/dante-y-beatriz-a-orillas-del-leteo-de-cristobal-rojas/

Lopez, C. (2016). Jeta në jetën e përtejme: Hades në fenë greke. Në dispozicion në: http://aires.education/articulo/la-vida-en-el-mas-alla-el-hades-en-la-religion-griega/

Lopez, J. (1994). Vdekja dhe utopia e Ishujve të të Bekuarve në imagjinatën greke. Në dispozicion në https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=163901

Zamora, Y. (2015) arkeologjia e ferrit. Hades përmes artit. Në dispozicion në: https://riull.ull.es/xmlui/handle/915/1296