HomesqPërmbledhje dhe pyetje në lidhje me "Putën e majmunit"

Përmbledhje dhe pyetje në lidhje me “Putën e majmunit”

Putrat e majmunit , në anglisht The Monkey’s Paw , është një histori horror, një histori e shkurtër e shkruar nga WW Jacobs në vitin 1902 që sillet rreth të mbinatyrshmes, rreth zgjedhjeve të jetës dhe pasojave të tyre. Argumenti i saj tregon historinë e familjes White, nënës, babait dhe djalit të tyre Herbert, i cili merr një vizitë fatale nga një mik, rreshter major Morris. Morris, i sapo ardhur nga India, i tregon familjes White një fetish, kthetrat e një majmuni, të cilën ai e solli si kujtim nga udhëtimet e tij. Ai i thotë familjes White se putra i plotëson tre dëshira personit që e posedon, por gjithashtu paralajmëron se hajmali është e mallkuar dhe ata që plotësojnë dëshirat do të pësojnë pasoja të rënda.

Një dëshirë, një mijë keqardhje. Një dëshirë, një mijë keqardhje.

Kur Morris përpiqet të shkatërrojë putrën e majmunit duke e hedhur në oxhak, z. White e merr me shpejtësi, pavarësisht paralajmërimeve të mysafirit të tij se hajmali nuk duhet të hidhet poshtë. Z. White injoron paralajmërimet e Morris dhe mban putrën e majmunit. Herbert pastaj sugjeron të kërkoj 200 £ pasi dëshiroj të paguaj hipotekën. Kur bën urimin, z. White ndjen të përdredh këmbën, por paratë nuk duken. Herbert tallet me babanë e tij sepse besonte se putra mund të kishte veti magjike.

Të nesërmen Herbert vdes në një aksident, i rrënuar duke u kapur nga një makinë ndërsa punonte. Kompania mohon përgjegjësinë në aksident, por i ofron familjes White një kompensim prej 200 £. Një javë pas funeralit të Herbertit, zonja White i lutet të shoqit të bëjë një tjetër dëshirë për hajmali, për t’i kërkuar djalit të saj të kthehet në jetë. Kur çifti dëgjon një trokitje në derë, ata kuptojnë se nuk e dinë se në çfarë gjendje mund të kthehet Herbert, pasi është varrosur për dhjetë ditë. I dëshpëruar, z. White bën dëshirën e tij të fundit dhe kur znj. White i përgjigjet derës, askush nuk është aty.

Pyetje për të analizuar tekstin

La pata de mono është një tekst i shkurtër në të cilin shkrimtari planifikon të zhvillojë objektivat e tij në një hapësirë ​​shumë të vogël. Si të zbuloni se cilët personazhe janë të besueshëm dhe cilët jo? Pse WW Jacobs zgjodhi putrën e një majmuni si hajmali? A ka ndonjë simbolikë të lidhur me një majmun që nuk është i lidhur me një kafshë tjetër? A është tema qendrore e tregimit thjesht për dëshirën për kujdes, apo ka implikime më të gjera?

  • Ky tekst është krahasuar me veprat e Edgar Allan Poe. Cila është vepra e Poe-s me të cilën mund të lidhet ky tekst? Çfarë veprash të trilluara ngjall Pushti i majmunit ?
  • Si e përdor WW Jacobs ogur në këtë tekst? A ishte efektiv në krijimin e një ndjenje frike, apo teksti u bë melodramatik dhe i parashikueshëm? A janë personazhet konsistente në veprimet e tyre? A janë zhvilluar plotësisht karakterizimet e tyre?
  • Deri në çfarë mase mjedisi është thelbësor për tregimin? A mund të ketë ndodhur diku tjetër? Cilat do të ishin ndryshimet nëse historia do të ishte vendosur në ditët e sotme?
  • Pushti i majmunit konsiderohet një vepër e trillimeve të mbinatyrshme. A jeni dakord me klasifikimin? Pse? Si mendoni se do të dukej Herbert nëse zonja Uajt do ta hapte derën përpara se zoti Uajt të bënte dëshirën e tij të fundit? A e kishte gjetur Herbertin të gjallë në pragun e derës?
  • A përfundon historia ashtu siç e prisnit? A mendoni se lexuesi duhet të besojë se gjithçka që ndodhi ishte thjesht një seri rastësish, apo se në të vërtetë kishte forca metafizike të përfshira?

Burimet

David Mitchell. Putrat e majmunit nga W.W. Jacobs . Kujdestar. Konsultuar në nëntor 2021.

Putra e majmunit. Histori nga Jacobs . Britannica. Konsultuar në nëntor 2021.