HomesqSi i rrezikon shoferët çiftëzimi i insekteve

Si i rrezikon shoferët çiftëzimi i insekteve

Bug dashurie ( Plecia nearctica ), “bug dashuri”, është një specie që gjendet në Amerikën Qendrore dhe Shtetet e Bashkuara juglindore, përgjatë bregut të Gjirit të Meksikës. Ky insekt dipteroz tenton të vërshojë përgjatë skajeve të rrugëve, duke i kaluar ato në një numër të madh dhe duke prekur xhamin e përparmë të automjeteve në qarkullim, me pasojë rrezikun e një përplasjeje për shoferin që pengohet të shohë rrugën.

Xhami i xhamit i mbuluar me ekzemplarë të insekteve të dashurisë. Xhami i xhamit i mbuluar me çimka dashurie.

Sipas klasifikimit të tij taksonomik, çimuesi i dashurisë është lloji Plecia nearctica i familjes Bibionidae, i rendit Diptera, i klasës Insecta. Ata janë insekte të zeza me gjoks të kuq dhe në shumicën e rasteve mund të shihen duke fluturuar në çifte, meshkuj dhe femra së bashku, siç tregohet në figurën më poshtë. Ata janë vendas në Amerikën e Jugut, por janë zhvendosur në Amerikën Qendrore.

Ata janë insekte të padëmshme, nuk kafshojnë apo pickojnë, as nuk janë kërcënim për të mbjellat apo bimët zbukuruese. Larvat e saj kryejnë një funksion shumë të dobishëm në ekosisteme, pasi ato janë efikase në degradimin e lëndëve organike me origjinë bimore, duke kontribuar kështu në pasurimin e tokave.

Palë çimkash të çiftëzuara. Palë çimkash të çiftëzuara.

Bug dashurie çiftëzohet dy herë në vit; në pranverë dhe në fund të verës. Dhe ata e bëjnë atë në masë. Së pari, një tufë prej rreth 40 meshkujsh pezullohet në ajër. Femrat që kërkojnë spermën e meshkujve fluturojnë në tufë dhe çiftet bashkohen shpejt, duke lëvizur drejt një bime në mjedis. Pas çiftëzimit, çifti qëndron së bashku për mjaft kohë, duke u ushqyer së bashku me nektar siç tregohet në figurën e mësipërme dhe duke kërkuar një vend për të depozituar vezët e fekonduara.

Pikërisht në momentin e çiftëzimit, insekti i dashurisë bëhet i rrezikshëm për shoferët, të cilët papritur mund ta gjejnë veten duke drejtuar mjetin në mes të një tufe të këtyre insekteve, shumë prej të cilave përfundojnë të përplasur me xhamin e përparmë. Në disa raste ato mund të mbulojnë plotësisht makinën, madje duke ndërprerë rrjedhën e ajrit në makinë dhe duke shkaktuar mbinxehje të motorit. Është e rëndësishme që të hiqni shpejt mbeturinat e insekteve nga sipërfaqja e makinës, pasi ato prishen në diell dhe dëmtojnë bojën.

Prandaj, nëse keni qenë në mes të një grumbulli insektesh dashurie , është e rëndësishme të pastroni me kujdes grilën e radiatorit dhe të hiqni mbeturinat nga të gjitha sipërfaqet e makinës. Përdorimi i insekticideve për kontrollin e tij nuk rekomandohet, pasi megjithëse janë të bezdisshëm, ato luajnë një rol të rëndësishëm edhe në ekosistem, pasi larvat e tyre efikase degradojnë lëndën organike me origjinë bimore siç u përmend më lart, ndërsa të rriturit janë pjalmues të shkëlqyer.

Fonti

Danimarka, Harold, Mead, Frank, Fasulo, Thomas Lovebug, Plecia nearctica Hardy . Krijesat e veçuara. Universiteti i Floridës, 2010.