HomesqSi të bëni tym të dalë nga një vullkan i bërë vetë

Si të bëni tym të dalë nga një vullkan i bërë vetë

Shpërthimet e vullkaneve shoqërohen me emetimin e lavës dhe gazeve, të dyja aspektet karakteristike të çdo vullkani aktiv. Prandaj, nëse doni t’i jepni një realizëm të caktuar një modeli vullkani të bërë vetë, duhet të simuloni në një farë mënyre këtë emetim gazi. Le të shohim se si ta bëjmë atë.

Vullkani Cumbre Vieja Vullkani Cumbre Vieja (La Palma, Ishujt Kanarie, Spanjë). Ai shpërtheu në tetor 2021.

Ndërtimi i një modeli vullkani të bërë vetë është në thelb një kon i bërë nga një material, i cili më pas ngjyroset për të dhënë përshtypjen e një mali. Në pjesën qendrore të konit, duhet të lihet një hapësirë ​​për të vendosur produktet që do të gjenerojnë tymin dhe produktet që simulojnë emetimet e gazit dhe shpërthimin e vullkanit. Kjo hapësirë ​​mund të arrihet me një enë qelqi që zë lartësinë e modelit, siç tregohet në figurën më poshtë. Emetimi i gazrave mund të simulohet me akull të thatë dhe shpërthimi me reaksionin kimik të krijuar nga kombinimi i bikarbonatit të natriumit dhe uthullës, ose majasë dhe peroksidit të oksigjenit (peroksid hidrogjeni). Do t’ju duhet gjithashtu ujë i nxehtë dhe darë ose doreza për të trajtuar materialet.

modeli i vullkanit. modeli i vullkanit.

Akulli i thatë do të japë imazhin e tymit që del nga modeli. Në enën e qelqit vendosen copa të vogla akulli të thatë dhe më pas shtohet uji i nxehtë. Kjo do të bëjë që akulli i thatë të sublimohet, duke u kthyer nga dioksid karboni i ngurtë në gaz dioksid karboni. Gazi është shumë më i ftohtë se ajri përreth, kështu që do të bëjë që avulli i ujit të kondensohet në mjegull që duket si tym. Akulli i thatë është shumë i ftohtë dhe mund të shkaktojë djegie të lëkurës nëse trajtohet pa pajisje mbrojtëse; prandaj, është e nevojshme të përdorni doreza ose darë për të trajtuar akullin e thatë.

atëherë mund të simuloni shpërthimin e vullkanit duke shtuar elementët e duhur në enë, duke u kujdesur t’i shtoni ato në rendin e duhur për të shmangur aksidentet. Në rast se zgjidhet kombinimi i uthullës dhe sodës së bukës, fillimisht duhet të shtoni sodën e bukës në enën e qelqit dhe më pas uthullën. Nëse kombinimi është maja dhe peroksid oksigjeni, fillimisht vendosni majanë në enën e qelqit dhe më pas peroksidin e hidrogjenit.

Fonti

Siguria në trajtimin dhe përdorimin e akullit të thatë . Qasur në nëntor 2021.